NEW,

TURŞU

Ekim 11, 2019 mavibeyazyemekler 0 Yorumlar

Turşu, sebze ve bazı meyvelerin tuz, su, limon ve sirkeyle karıştırılarak hazırlanmasıyla yapılan bir yiyecek türü. Lezzet ve iştah açıcı özelliği bir yana eskilerin gıdaları uzun süre saklama yöntemlerinden bir tanesi. Turşunun olmazsa olmaz malzemesi kaya tuzu. Salamura için kullanılan iri tuz. Diğer malzeme ise sirke. Ben turşularımı hazırlarken üzüm sirkesi kullandım.Fasulye turşusunu ev yapımı elma sirkesi ile hazırladım.Turşuları hazırlarken genelde küçük boy buzdolabında saklanabilecek kavanozları tercih ettim. Eğer serin ve karanlık bir yeriniz varsa turşu için mükemmel olur. Ve açtıktan sonra buzdolabında saklamakta yarar var. Malzemeler mutlaka çok taze, lekesiz, beresiz olmalı. Emeğin boşa çıkmaması için buna dikkat etmek gerekiyor. Mevsim itibariyle salatalık, kornişon, lahana çarşı pazarda bol bol bulunmakta.Aşağıda genel bir turşu tarifi yazdım.

Turşu hazırlamak için genel olarak gereken malzemeler;

  • Büyük boy bir tencerede 1 lt. suya 50 gr. kaya tuzu ölçüsüyle hazırladığım suyu kaynattım ve soğumaya bıraktım. Böylece tortu dibe çöküyor.
  • ⤡ Tercihen cam kavanoz ; Cam kavanozları yıkadıktan sonra sirkeli suyla duruladım ve ters çevirerek kurumaya bıraktım.
  • ⤡ Turşu kuracağım malzemeleri yıkadım, temizledim ve bir süzgeçte kurumaya bıraktım.
  • ⤡ 1 litreye 1 çay bardağı üzüm sirkesi ölçüsüyle kullandım.
  • ⤡ Sarımsakları ayıkladım.
  • ⤡ Maydanoz ve dereotunu yıkadım.
  • ⤡ Cam kavonuzun dibine 4-5 diş sarımsak koydum. Üzerine olabildiğince malzeme alması için düzgünce yerleştirdim .Tekrar malzeme ve sarımsak yerleştirdim.
  • ⤡ Malzemelerin en üstüne tane karabiber, yarım demet maydanoz, limon dilimleri ekledim.
  • ⤡ Salamura suyunu ve litre başına 1 çay kaşığı limon tuzu ve sirkeyi ekledim.
  • ⤡ Malzemeleri tamamının suyun içinde kalması önemli. Bunun için eskiler temiz bir taş kullanırdı, babaannemden hatırlarım.
  • ⤡ Kavanozların kapağını gevşekçe kapatıp bir gece beklettim.
  • ⤡ Kavanozdan taşma olacaktır, ertesi günü çevresini temizleyerek, suyunda eksilme varsa tamamlayarak kapağını sıkıca kapatıp, serin ve karanlık bir yere kaldırdım.






Turşu

⤡ Fasulye Turşusu; Mutlaka çok taze ve diri malzeme kullanın. Kaynamakta olan suya uçları temizlenmiş fasulyeleri atın yaklaşık 3 dakika haşlayın. Süzün ve soğuk su dolu bir kaba bırakın. Bunu pişmenin durması için yapıyoruz. Süzgece alın ve yukarıda verdiğim şekilde hazırlayın.

⤡ Semizotu Turşusu ; Semizotlarını temizleyin, çok uzun olanları bir kaç parçaya bölün. Toprağının gitmesi için iyice yıkayın ve süzgeçte bekletin.Yukarıda yazdığım şekilde hazırlayın.

⤡ Acı süs biberi Turşusu ; Yıkayın ve süzün. Karabiber eklemeden yukarıda yazdığım şekilde hazırlayın.

⤡ Bamya Turşusu ; İri fakat kartlaşmamış bamyalar turşu için ideal. Yıkayın, süzgeçte bırakın suyu süzülsün ve kurusun. Sap kısmını temizleyin. Yukarıda yazdığım şekilde hazırlayın.

⤡ Salatalık Turşusu ; Fotoğrafları çektikten sonra unuttuğumu fark ettim ama salatalık turşusu da kurdum tabikii. Henüz kornişon almadım ama bunlarda son bahçe salatalıkları kaçırmak olmazdı.İyice yıkayıp süzgeçte kurumaya bıraktım. Kürdanla bir kaç yerinden deldim. Yukraıda yazdığım şekilde hazırladım.

0 yorum: